Pizza mięsna - nie tylko pizza z szynką i pieczarkami!
Chociaż o jakości pizzy świadczy przede wszystkim jej podstawa: ciasto, sos pomidorowy i ser, głównym kryterium wyboru konkretnego rodzaju pizzy są dodatki. W Polsce szczególnie popularna jest pizza mięsna, w tym przychodząca na myśl jako pierwsza pizza z szynką i pieczarkami. Warto jednak wiedzieć, że pizza mięsna obejmuje znacznie szerszy wachlarz produktów, a prawdziwa pizza włoska daleka jest od noszenia na sobie byle jakiej wędliny posiekanej na małe wąskie płatki. O tym, jaka może i powinna być tradycyjna włoska pizza mięsna, przeczytasz dziś. Zapraszamy!
Włoska pizza z szynką prosciutto (crudo, cotto)
Jeden z najbardziej lubianych typów pizzy mięsnej to pizza z szynką prosciutto. Czym dokładnie jest ów finezyjny dodatek? Samo słowo prosciutto oznacza szynkę - ni mniej, ni więcej. W związku z tym określenie "pizza z szynką prosciutto" w rzeczywistości można przetłumaczyć na "pizzę z szynką szynką". Walory, takie jak smak czy konsystencja, zależą od rodzaju prosciutto.
I tak mamy pizzę z szynką prosciutto crudo (surową, dojrzewającą; to ten rodzaj wędliny najczęściej utożsamiany jest z nazwą prosciutto) oraz pizzę z szynką prosciutto cotto (gotowaną). Można także spotkać się z określeniami takimi jak prosciutto di Parma (szynka parmeńska) czy prosciutto di San Daniele (szynka z San Daniele), które wskazują na pochodzenie składnika, a przy okazji na rodzaj. Warto bowiem wiedzieć, że szynka parmeńska i z San Daniele są surowe, dojrzewające. Mięso jest wieprzowe.
Włoska pizza z kiełbasą salsiccia
Dla tych, którzy nie lubią pizzy z szynką lub przejedli się prosciutto, ciekawym wyborem może być pizza z kiełbasą salsiccia. Pod tą apteczną nazwą kryje się kiełbasa włoska, produkowana z chudego i tłustego mięsa wieprzowego. Może być surowa i dojrzewająca bądź świeża (salsiccia fresca). Da się ją przyrządzić ją na grillu, usmażyć, ugotować lub podać w formie surowej. Ponadto salsiccia występuje w wersji pikantnej i łagodnej. We włoskich restauracjach nierzadko pojawia się zarówno na pizzy, jak i na desce wędlin.
Włoska pizza z salami
A skoro o wyborze pomiędzy łagodnością a pikanterią mowa, nie sposób nie wspomnieć o pizzy z salami. Kiedy występuje po prostu pod nazwą pizza z salami, zazwyczaj oznacza kompozycję łagodną - chyba że inne składniki wskazują na ostrość, np. chilli. Natomiast gdy zamawia się pizzę z salami spianata piccante, trzeba przygotować się na pikanterię.
Spianata to wyjątkowy typ włoskiego salami. Spianata piccante z kolei oznacza salami pikantne. Produkowane jest z idealnie zmielonej dojrzewającej wieprzowiny, doprawionej włoskimi papryczkami peperoncino.
Pikantna włoska pizza z kiełbasą 'nduja
Miłośnicy ostrej pizzy włoskiej nie mogą przegapić tej pozycji! Pizza z kiełbasą 'nduja stanowi wyjątkowe danie, którego mięsny składnik przybiera formę bardzo pikantnej kiełbasy wieprzowej rodem z Kalabrii. Jej charakterystyczna miękkość i kremowość sprawiają, że... można ją rozsmarować na kanapce! Na pizzy przybiera formę rwanych, różnokształtnych kawałków lub plasterków.
Włoska pizza z szynką speck
Na koniec - w ramach klamry - wracamy do pizzy z szynką. Tym razem jest to włoska pizza z szynką speck, czyli dojrzewającą, wędzoną szynką wieprzową. Mięso wyselekcjonowane do jej produkcji pochodzi z udźca. Podobnie jak inne zaprezentowane dziś wędliny, speck można podawać w ramach deski wędlin bądź jako dodatek do dań - pizzy, makaronu, innych.
Włoska pizza mięsna w Sole Nero w Katowicach
Narobiliśmy Ci smaku na włoską pizzę mięsną? Dobra wiadomość jest taka, że każdą z zaprezentowanych dzisiaj pizz znajdziesz w naszym menu. Aby spróbować jednej z nich lub nawet wszystkich, możesz zarezerwować stolik w naszej pizzerii w Katowicach. Jeżeli wolisz delektować się włoską wędliną na doskonałej jakościowo pizzy w zaciszu swojego lokum, zamów pizzę z dostawą do domu, miejsca pracy lub pod inny adres.