Pizza calzone, pieróg calzone - co to jest?

Calzone na papierze do pieczenia, leżące na drewnianej desce

Przeglądając menu restauracji podających pizzę - czy to tradycyjną włoską, czy też wykonaną z rozmachem amerykańską - możesz trafić na calzone. Co to takiego? Skąd pochodzi? Co się w nim znajduje? Owa niezwykła potrwa zbliżona do pizzy, a jednocześnie wcale jej nieprzypominająca cieszy się popularnością wśród miłośników dań o wyjątkowym smaku i wyglądzie. Poznaj historię calzone i dołącz do jego fanów!

Pizza calzone - co to jest?

Calzone to rodzaj pizzy (stąd: pizza calzone) w unikalnym kształcie pieroga (stąd: pieróg calzone). Tak samo jak tradycyjna pizza pochodzi z Włoch - z Apulii położonej blisko Neapolu bądź szerzej: regionu Kampanii i Apulii. Powstanie pizzy calzone datuje się na drugą połowę XIX wieku.

Tradycyjna pizza a pizza calzone

Pizza calzone i tradycyjna pizza włoska przygotowywane są z dokładnie tych samych składników. To sprawia, że mają zbliżone smak i zapach, a do pewnego stopnia również konsystencję. Ponadto oba dania wypiekane są w piecu do pizzy.

  • Główną różnicą między nimi jest wygląd - podczas gdy tradycyjna pizza to płaski placek z dodatkami na wierzchu, pieróg calzone to placek uformowany w zamkniętą kieszonkę z dodatkami wewnątrz.
  • Powyższa różnica bezpośrednio wpływa na sposób przygotowania dań. Pizza calzone wymaga posmarowania sosem całej powierzchni, ale ułożenia dodatków tylko na jednej, dolnej. Górną zawija się w taki sposób, aby uformować pieróg i zlepić krawędzie.
  • W efekcie pieróg calzone piecze się do 20 minut, a tradycyjną pizzę ok. 10 minut, w zależności od dodatków i grubości ciasta nieco mniej lub więcej.
  • Ze względu na unikalną budowę pizza calzone dłużej utrzymuje ciepło od tradycyjnej pizzy.
  • W calzone ser ciągnie się bardziej i dłużej, a dodatki mogą być miększe, bo nie mają bezpośredniego kontaktu z gorącym suchym powietrzem.
  • Pieróg calzone to potrawa dla jednej osoby, inaczej niż tradycyjna pizza, którą łatwo podzielić na części.
  • Ponadto pizza calzone wymaga jedzenia sztućcami: nożem i widelcem, podczas gdy tradycyjną pizzę je się rękami.

Mini calzone a panzerotti

We włoskach restauracjach można spotkać nie tylko pizzę calzone, ale także mini calzone. To świetny pomysł na przystawkę, przekąskę lub po prostu mały głód. Jednakże mini calzone nie należy mylić z panzerotti, które wyglądem do złudzenia przypominają mini calzone. Te dwa miniaturowe dania włoskie różni sposób przygotowania - podczas gdy mini calzone wypieka się w piecu do pizzy, panzerotti się smaży.

Ciasto na calzone - z ciasta na pizzę?

Czy calzone robi się z ciasta na pizzę? Jak najbardziej! To dlatego przypomina ją smakiem i dlatego pieróg calzone stanowi rodzaj pizzy. Ciasto na calzone (pizzę) rozwałkowuje się na cienki placek, a po wysmarowaniu sosem pomidorowym i ułożeniu nadzienia na jednej z połówek zawija się w pieróg.

Pyszna pizza Calzone, tradycyjna włoska pizza nadziewana szynką i serem z pomidorami i świeżą bazylią na drewnianym tle

Pieróg calzone - nadzienie

Tradycyjny pieróg calzone - tak samo jak pizza - zawiera składniki pochodzące z Włoch, takie jak mozzarella, pieczarki czy włoska wędlina (np. prosciutto cotto, salsiccia, speck). Jednakże ze względu na upowszechnienie się potrawy poza granicami Włoch dziś do wnętrza calzone można włożyć wszystko, na co ma się ochotę, nawet kurczaka i kukurydzę.

Pizza calzone - menu Katowice Sole Nero

Kusi Cię pizza calzone? Menu Sole Nero w Katowicach zawiera kilka kompozycji smakowych, w których masz szansę się zakochać. Zarezerwuj stolik lub zamów pieróg calzone z dostawą do domu czy miejsca pracy. Polecamy calzone z serem mozzarella, calzone z szynką prosciutto cotto, calzone z pieczarkami, calzone z warzywami. Rozsmakuj się w tym włoskim pierogu!