Pizza bianca - co to jest i co wyróżnia pizze bianche?
Pizza bianca to wyjątkowy specjał - wyróżnia się na tle tradycyjnych włoskich pizz zarówno wyglądem, jak i smakiem. Czym ona jest? Co sprawia, że pizza bianca jest zupełnie inna od klasycznych kompozycji i warto spróbować jej chociaż raz, aby poczuć różnicę na własnym podniebieniu? O tym wszystkim dziś - przeczytaj i poznaj tajemnice pizz bianche!
Pizza bianca: co to jest?
Pizza bianca - w tłumaczeniu na polski pizza biała, choć tego określenia używa się rzadziej - to rodzaj włoskiej pizzy, w której nie występuje tradycyjny sos pomidorowy. Zamiast niego stosuje się wyłącznie oliwę lub specjalny biały sos do pizzy bianca. Pozostałe składniki - ser, warzywa, mięso, grzyby - mogą być takie same lub inne, wedle inwencji kulinarnej pizzaiolo (pizzermana, pizzera).
Pizza biała to pizza bianca czy pizza bianche?
W niektórych źródłach zamiast określenia pizza bianca pojawia się pizza bianche. Czy to jest ten sam rodzaj pizzy? Jeżeli tak, która nazwa jest poprawna? Prawidłową odpowiedzią jest pizza bianca, czyli dosłownie pizza biała. "Bianche" to liczba mnoga, dlatego powinno się mówić pizze bianche, a nie pizza bianche. Jedna pizza to zawsze bianca.
Tradycyjny sos do pizzy bianca
Oryginalna włoska pizza bianca... w ogóle nie ma sosu! Ciasto skrapia się wysokiej jakości oliwą i posypuje ziołami. Na tak przygotowanej podstawie układa się dodatki, do wyboru sery mozzarella, burrata, gorgonzola, parmezan, a także tradycyjne włoskie wędliny, anchois, pieczarki, warzywa.
Biały sos do pizzy bianca
Alternatywą dla oliwy jest biały sos do pizzy bianca. Powstaje na bazie mleka lub śmietany, dzięki czemu jest aksamitny, kremowy. Biały sos do pizzy bianca można spotkać zarówno w pizzeriach, jak i w formie przepisów w internecie. Warto jednak podkreślić, że Włosi preferują wersję opisaną wyżej - użycie wyłącznie oliwy.
Jeśli pizza bianca to pizza biała, jak nazywa się pizza z sosem pomidorowym?
Skoro pizza biała otrzymała nazwę nawiązującą do braku sosu lub ewentualnie użycia kremowego sosu mlecznego, czy tradycyjna pizza włoska z sosem pomidorowym też ma jakąś nazwę?
Jak najbardziej! Mimo iż rzadko się jej używa - najczęściej posługujemy się po prostu nazwami danej kompozycji smakowej pizzy, takimi jak margherita czy capricciosa - brzmi ona: pizza rossa. W tłumaczeniu na polski to po prostu pizza czerwona. Jak widzisz, ta nazwa również bezpośrednio nawiązuje do bazy: sosu.
Z czym można zjeść pizze bianche?
Pizze bianche mają różne odsłony. Szczególnie popularną kompozycją smakową jest quattro formaggi bianca, czyli pizza biała z czterema serami. Najczęściej wybierane to: mozzarella, fontina, provola, gorgonzola i parmezan. Co ciekawe, mozzarelli czasami nie wlicza się do czterech serów, bo występuje jako oczywista baza. Ten rodzaj pizzy białej jest nie tylko pyszny, ale także zjawiskowy wizualnie. Zgodnie z nazwą danie wygląda na białe.
Jeżeli preferujesz kompozycje mięsne, możesz zdecydować się na pizze bianche takie jak salsiccia friarielli (z włoską kiełbasą - salsiccia), smeraldo (z delikatną kiełbasą - mortadellą), campagnola (z włoskim boczkiem - pancetta arrotolata) lub acciughe (z rybą - anchois).
Gdzie zjeść pizze bianche?
Najlepsze pizze bianche w Katowicach znajdziesz w Sole Nero - pizzerii wyróżniającej się czarnym ciastem do pizzy, barwionym węglem aktywnym. Zarezerwuj stolik lub zamów pizzę z dowozem. Nasza pizza bianca jest tradycyjnie włoska, a więc po pierwsze nie ma sosu, a po drugie zawiera lokalne włoskie specjały, np. wędliny. Sprawdź nasze menu, a w nim wszystkie pizze bianche. Zapraszamy!