Jaki ser na pizzę włoską (i dlaczego jest to ser mozzarella)?
Kiedy mówimy "pizza", myślimy "ciasto, sos pomidorowy i ser" - cała reszta dodatków zaś zależy od indywidualnych preferencji. I chociaż na cieście może się znaleźć każdy gatunek sera, szczególnie popularna jest tradycyjna pizza z mozzarellą. Mało tego, ser mozzarella na pizzy wydaje się wręcz tak samo ważny jak ciasto. Z czego to wynika? Czemu gdy pojawia się pytanie, jaki ser na pizzę - zwłaszcza włoską - wybrać, odpowiedź brzmi: mozzarella? Przekonajmy się!
Dlaczego zawsze jest to ser mozzarella na pizzy włoskiej?
O tym, iż ser mozzarella na pizzy jest niekwestionowanym numerem jeden i najpopularniejszym wyborem, nie musimy chyba nikogo przekonywać. Wystarczy spojrzeć w dowolne menu włoskiej pizzerii, aby w miażdżącej większości pozycji zobaczyć właśnie pizzę z mozzarellą.
Dzieje się tak z uwagi na wyjątkowy charakter tego gatunku sera. Mozzarella ma łagodny smak, dzięki czemu doskonale komponuje się z dowolnymi dodatkami - czy to mięsnymi, czy to warzywnymi, a także zarówno pikantnymi, jak i delikatnymi. Nie tylko ich nie zagłusza, ale także może podkreślić smaki innych składników!
Oczywiście to nie wszystko. Ser mozzarella na pizzy perfekcyjnie się topi, naturalnie łącząc ze sobą składniki. Nie tworzy grudek, nie krzepnie w sposób utrudniający jedzenie ani nie zmienia się w twardą powłokę jak niektóre sery żółte, zwłaszcza gdy pizza wystygnie. Zamiast tego wspaniale się ciągnie.
Włoska pizza z mozzarellą - wartości odżywcze
W przeciwieństwie do pizzy amerykańskiej tradycyjna włoska pizza z mozzarellą jest bogata w cenne wartości odżywcze, a także może sprzyjać zdrowemu odżywianiu. Tradycyjna pizza włoska bazuje na skrupulatnie wybranych składnikach najwyższej jakości, nierzadko pochodzących z Włoch, nawet jeśli wyrabiana jest w pizzeriach w Polsce.
Jednym z takich składników jest ser mozzarella na pizzy, wyróżniający się niską kalorycznością na tle innych serów. Ponadto mozzarella ma mniej tłuszczu oraz nieco więcej białka.
Ser mozzarella na pizzy włoskiej - tradycyjnie włoski dodatek
Kolejny powód, dla którego na pytanie, jaki ser na pizzę włoską wybrać, brzmi: mozzarella, wynika z lokalności składników znajdujących się na włoskiej pizzy. Tradycyjna pizza włoska zawierała te dodatki, które można było pozyskać lub wyprodukować na miejscu. Mozzarella spełniała kryterium lokalności.
Ten wyjątkowy ser niedojrzewający pochodzi z południowych Włoch - słonecznej Kampanii. Oryginalnie produkowany był z mleka bawolic, dziś zaś może stanowić mieszankę mleka bawolego z krowim lub nawet twór całkowicie krowi. Niezależnie od pochodzenia ser mozzarella na pizzy czyni włoską potrawę perfekcyjną.
Czy zawsze pizza z białą mozzarellą?
Chociaż pizza z mozzarellą to zazwyczaj pizza z białą mozzarellą, w rzeczywistości niekiedy używa się żółtej - zwłaszcza w zastosowaniach domowych, amatorskich. Wynika to z różnicy konsystencji mozzarelli białej i żółtej. Ta pierwsza jest miękka, delikatna, a przede wszystkim mokra. Przy jej nieumiejętnym użyciu można sprawić, że pizza z mozzarellą będzie niedopieczona lub po prostu tak mokra, że po pokrojeniu ciasta na trójkąty dodatki spłyną.
Z kolei żółty ser mozzarella na pizzy dostępny jest w formie suchej, zwartej kostki. Łatwo się go kroi i trze na tarce. Można nawet kupić go w formie już startej. Brak wodnistej zalewy chroni domowych pizzaiolo przed podaniem rodzinie czy przyjaciołom niesmacznego dania.
Doskonała włoska pizza z mozzarellą w Sole Nero
Wciąż nie jesteś pewny, jaki ser na pizzę sprawdzi się najlepiej w Twoim przypadku? Zamiast się głowić, skorzystaj z naszej oferty! Zarezerwuj stolik w pizzerii w Katowicach lub zamów pizzę z dowozem, aby wypróbować różne rodzaje sera i ustalić, który jest Twoim prywatnym numerem jeden.
Tradycyjny ser mozzarella na pizzy - choć stanowi podstawę naszych kompozycji - nie jest jedynym, jakiego używamy. U nas skosztujesz także serów takich jak parmezan, provola, gorgonzola, fontina. Spróbuj już dziś!